Björn Bränngård, Ledamot.

BJÖRN BRÄNNGÅRD, LEDAMOT.

Björn Bränngård är arkitekt och tidigare ordförande i partiet.

Tillsammans med en annan bergshamraarkitekt ritade Björn ombyggnaden av Stureplan efter att ha vunnit en arkitekttävling 1990. Han har även arbetat för Sida och Rädda Barnen med projekt i Afrika. Han bor sedan 1966 i Ornässtugan i Ulriksdal, ett hus som familjen haft i snart hundra år. Björn jobbar gärna med stadsbyggnadfrågor och trafik.

Som arkitekt har jag alltid varit intresserad av stadsbyggnadsfrågor och inte kunnat låta bli att reagera då jag sett dåliga förslag. Jag har lagt fram egna idéer men för att kunna påverka gav jag mig in i politiken. Jag skrev 2012 en debattartikel om den bortglömda stadsdelen Bergshamra och att vi kanske skulle ”starta eget” (det finns 48 kommuner som är mindre än Bergshamra).

Istället grundade vi Bergshamrapartiet med mål att ”sätta Bergshamra på kartan” och med förgätmigej som partiblomma.

Vi valet 2014 fick vi ett mandat i kommunfullmäktige och har under mandatperioden verkligen satt Bergshamra på kartan. De andra partierna vågar inte längre negligera vår stadsdel. Och vi vill inte heller glömma resten av Solna. Där finns mycket att göra, och många frågor är ju gemensamma.


Inom mina intresseområden som arkitekt kommer jag  att fokusera på dessa frågor:

* Samarbete med Danderyd och Stockholm för att förlägga Roslagsvägen och Bergshamravägen i bergtunnel.

* Ett kulturhus i Solna C.

* Rädda Överjärva gård och skapa ett stadsekologiskt centrum i kulturhistorisk miljö.

* Bryt och omförhandla avtalet mellan Solna stad och Trafikverket om Mälarbanans breddning.

Under mandatperioden kommer det säkert att dyka upp fler frågor, så jag kommer att ha att göra. Tur att jag är pensionär så att jag har tid att jobba.”