Överjärva gård

Överjärva gård

 

På midsommarafton blir det traditionellt firande på Överjärva gård. Vi förväntar oss fint väder och mycket folk, men det hänger ett mörkt moln över platsen. Den gamla ladugården från 1825 är nämligen rivningshotad. Beslutet är taget i kommunstyrelsen, men Bergshamrapartiet kommer att göra allt för att förhindra det.

Vi har varit på plats med en byggnadsantikvarie och timmerspecialister. Skicket är inte så dåligt som de ansvariga i många år försökt påskina. Och tyvärr har de flesta gått på det. Trähus är robusta. De är gjorda för att underhållas. Men nu då underhållet är eftersatt krävs en renovering istället. Det går om man vill. Det är bara en fråga om kostnad; något som alliansen vägrat ta fram. 2003 tänkte man annorlunda. Då gjordes ett förfrågningsunderlag (Ladugården FU) för att ta in anbud för en renovering. Men arbetet avbröts. Även den pågående renoveringen av Gula villan avbröts plötsligt. Läs mer här: Gula villan . Färgburkar och verktyg står kvar efter 15 år. Vad hände?

Fira midsommar på Överjärva gård! Ha det trevligt, men tänk också på hur platsen skulle vara utan ladugården, som ju är den viktigaste byggnaden. Och om Bergshamrapartiet får bestämma kommer den inom några år vara i fint skick och öppen för alla. Med hantverksbodar, närodlad mat, julmarknad, kanske logdans och teaterföreställningar, utställningar med mera.

 

Ett svar

  1. Björn Bränngård skriver:

    Idag vet jag vad som hände 2003, då plötsligt allt arbete med att rusta Gula villan avbröts liksom upphandlingen av renovering av ladugården.
    Då gick kommunantikvarien Alice Günther i pension. Och kort efter avskaffades tjänsten. Då föll allt. Det fanns inget politiskt intresse för Överjärva gård. Penslarna lades ner, upphandlingen avbröts och byggnaderna lämnades att förfalla. Som tur är tål gamla trähus en hel del, så än finns det hopp. Det gäller bara att byta ut politikerna.
    Och bifalla min motion om att återupprätta tjänsten som kommunantikvarie. Solnas kulturarv behöver en försvarare.
    /Björn Bränngård

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.