Återskapa teatern i Solna centrum

Återskapa teatern i Solna centrum

Notice: Undefined offset: 1 in /customers/0/f/0/bergshamrapartiet.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/media.php on line 67

Det finns ingen kulturscen i Solna sedan aulan i Tallbackaskolan dömdes ut. Och den har man inga planer att renovera. Tvärtom! Alliansen vill riva skolan.  Kulturskolan flyttades från Huvudstaskolan till Parkskolan. Men renoveringen blev så dyr (planerade 20 Mkr blev 120 Mkr) att det inte blev några pengar över till scen.

Vad gäller Solna gymnasium så är den inte optimal för föreställningar då det inte finns bra kringlokaler och scenen är helt öppen. Man vill tydligen helst inte ha föreställningar där heller utan mest konferenser.

I gamla Huvudstaskolan går det inte heller att inrätta en modern scen, bl a på grund av att byggnaden är kulturskyddad.

Så man kan nog säga att ingenting finns. Men i Solna centrum fanns tidigare ett Medborgarhus med biograf/teater och samlingssal. Solna sålde huset till fastighetsbolaget Piren då centrum skulle glasas in. Pilen har sen sålt det till Unibail-Rodamco, som också är ägare till Mall of Scandinavia (MoS).

 

Solna C har det svårt sedan MoS öppnades. Många butiker har slagit igen. Bergshamrapartiet föreslår därför att Solna C omvandlas till ett kultur– och aktivitetshus med restauranger, konstgallerier, isbana (det fanns tidigare), klätterväggar med mera. Och där kommer den återuppståndna biografteatern Skytten att vara en mycket viktig komponent.

 

Idag ligger där Gina Tricot på ett golv som byggdes för knappt tio år sedan. Men volymen finns och det blir säkert billigare att återställa lokalen än att bygga en helt ny kulturscen någon annanstans. Det finns ett högt scenrum, loger  och biografen hade plats för 391 personer.

Förutom teater blir det en digital biograf som kan direktsända evenemang från hela världen. T ex opera från Metropolitan i New York eller idrottsevenemang.
Den gamla ridån var kulturskyddad. Den plockades ner och finns på okänd plats. Vet någon var?

 

Björn Bränngård

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.