Bilbefria Bergshamra!

Bilbefria Bergshamra!

Notice: Undefined offset: 1 in /customers/0/f/0/bergshamrapartiet.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/media.php on line 67

 

Roslagsvägen kommer snart att ha 100 000 bilar per dygn, och Bergshamravägen har inte mycket mindre.

Roslagsvägen är en barriär som skär rakt igenom Danderyds kommun. Därför har man utrett fyra olika alternativ att överdäcka vägen. Den 5 mars i år beslutade Danderyds kommunfullmäktige att välja den längsta tunneln som alternativ till en nollösning.

Det innebär att 100 000 bilar som kommer på Roslagsvägen norrifrån vid kommungränsen mellan Täby och Danderyd kör ner i en tunnel under Danderyd. Sen dyker de upp förrän strax norr om Stocksundsbron.

Men varför ska de göra det?

Jag föreslår en ännu längre tunnel. Låt den fortsätta under Stocksundet och Ålkistan in i Stockholm med en avstickare till Järva krog. På så sätt skulle hela Danderyd och Bergshamra bli av med all genomfartstrafik i ytläge.

Vid Danderyds sjukhus kan man ha en avfart för trafik till och från närområdet. Det blir färre fordon än i Långa tunnel-förslaget. Därför kan den göras mindre och passa in i en stadsmiljö.

Eftersom den långa tunneln inte behöver komma upp på bron kan den gå djupare utan konflikter med T-bana och tunnlar för el och avlopp. En bergtunnel är billigare än en betongkonstruktion och den ger inte heller några begränsningar i vad man får bygga ovanpå den. Det blir mycket större frihet att utforma södra Danderyd.

Innan man går alltför långt med att detaljstudera den halvmesyr det innebär att avsluta överdäckningen norr om Stocksundet bör man, tillsammans med Trafikverket och berörda kommuner, studera möjligheterna att fortsätta till Stockholm och Järva krog.

Med denna lösning kan Danderyd tillsammans med Bergshamra och Stocksundstorp bli en idyll utan genomfartstrafik. Endast kollektivtrafik och fordon med mål inom stadsdelarna. Stocksundsbron blir en lokalbro.

Och det är inte säkert att totalkostnaden blir högre. Bergtunnlar är billigare än överdäckning och ger mer byggbar mark och Stocksundsbron behöver inte byggas om för ökande trafik.

Detta är en vision från Bergshamrapartiet.
Ge oss möjlighet att påverka genom att ge oss din röst!

Björn Bränngård, #2 på Bergshamrapartiets valsedel

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.