Säker skolväg vid Bergshamraskolan. Hur?

Säker skolväg vid Bergshamraskolan. Hur?

Solna stad har presenterat ett genomförandeprogram för säkrare och tryggare skolvägar. Man har anlitat Sweco för att inventera och ge åtgärdsförslag. En mycket fantasilös utredning som bara slentrianmässigt föreslår ”hastighetssäkring” av övergångsställen, breddning av någon trottoar och ordna tydlig hämta-/lämnaplats på befintlig parkering på Björnstigens norra sida.

Den parkering man åsyftar är de lastplatser som anordnades just för att hämta och lämna elever. Många har fått P-böter där och enligt skylten måste man lämna av skolbarnen i farten, vilket inte låter särskilt säkert. Men jag föreslår att man, med adekvat skyltning, förlänger platsen österut. Men inte med fickor.

 

Då det gäller s k hastighetssäkring har man även här redan gjort avancerade försök. Ett tag hade man samtidigt avsmalning, gupp, trafikljus och hastighetsskylt. Guppet togs bort efter klagomål från busschaufförer och skylten har sedan länge slutat fungera. Avsmalningen tillåter att man ändå kan mötas. Och trafikljusen lyser rött för både bilister och fotgängare, men en magnetisk sensor gör att bilister får företräde om inte fotgängaren trycker på knappen. Det innebär att bilisten inte bör stanna eftersom fotgängaren ändå har rött. Alltså gasar man på för att inte låta fotgängaren vänta eller för att hen inte ska hinna trycka på knappen.

Släcker man trafikljuset fungerar det mycket bättre. Då har fotgängaren företräde och bilisten kan och ska stanna. Sen kan man ju ha kvar möjligheten att trycka på knappen för att aktivera rött ljus för bilar om man vill.

 

Men skylten som visar hur fort man kör fungerar utmärkt (då den fungerar). Det blir en social kontroll. Man får skämmas om man kör för fort. Det kan gärna kompletteras med en ljudsignal, ett BUUU.

 

Om all avlämning sker på den förlängda fickan på Björnstigen, trafikljuset släcks och hastighetsskylten lagas kommer det att fungera utmärkt. Då behöver ingen åka in på Hjortstigen och orsaka kaos tillsammans med varutransporter och skolbarn på skolans infart. Där kan man bygga ett litet gupp om man vill.

Detta gäller Bergshamraskolan. Har förslagen för övriga skolor lika dålig lokal förankring är det riktigt illa.

 

Björn Bränngård, Plats 2 på Bergshamrapartiets valsedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.