Privatisera inte Överjärva gård!

Privatisera inte Överjärva gård!

Notice: Undefined offset: 1 in /customers/0/f/0/bergshamrapartiet.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/media.php on line 67

I lokaltidningarna har Alliansen presenterat sina planer för Överjärva gård. Man letar efter en entreprenör som ska ta över verksamheten och ämnar också riva gårdens hjärta, ladugården från 1825.

Bergshamrapartiet ingick i den beredningsgrupp som utredde Överjärva gårds framtid. Uppdraget ingick i vår budgetuppgörelse med alliansen år 2016. Vi har i över ett år under projektedaren Kjell Hasslert utrett frågan, men eftersom våra visioner låg så långt ifrån de övrigas har vi lämnat gruppen. Vi kan inte acceptera en privatisering och att ladugården rivs utan att vi fått se ett ordentligt beslutsunderlag.

Vi kommer att fortsätta att kämpa för att skydda, vårda och utveckla denna kulturmiljö, som kan bli ett fantastiskt besöksmål för solnabor och andra.

Men då ska det inte privatiseras och kommersialiseras. Huruvida ladugården kan renoveras till rimliga kostnader vet vi ej. Den byggnadsantikvariska utredning som man låtit göra har inte offentliggjorts och den innehåller inga kostnadsbedömningar, har det sagts. Men kan byggnaden inte renoveras som den står, får man plocka ner den och bygga upp igen där man byter ut skadat virke. Så har man alltid gjort med gamla trähus.

Det stora värdet hos Överjärva gård är att så mycket av den ursprungliga miljön finns kvar. Den skall bevaras och utvecklas. Och det får kosta. Men det är en investering för framtiden.

Det finns redan många verksamheter som man kan bygga vidare på. Naturskolan i Hästskostallet som har en mycket uppskattad miljö- och naturundervisning, Kulturlandskaparna som bedriver fårskötsel, stallet med ridning och i Magasinet flera verksamheter med ekologisk och byggnadsantikvarisk koppling.

Varför inte damma av handlingsprogrammet från 2001 om ett stadsekologiskt centrum! Nu kanske tiden är mogen.

Och i närheten, nere vid järnvägen, kan de två Rödingarna som står på golfbanan, bli första bitarna i en järnvägshistorisk miljö. De kan senare få sällskap av Tomteboda station, som ligger nedpackad i ett förråd i Västra skogen. Och här kan även de järnvägsanställdas koloniområde som revs för att lämna plats för SLs nya bussterminal återuppstå. Men nu med odlare från Nya Ulriksdal och Järvastaden.

Bergshamrapartiet kommer att kämpa för att kommunen behåller och utvecklar Överjärva gård till den pärla den har alla förutsättningar att bli.

Rädda Överjärva!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.