Bergshamrapartiet lämnar Överjärvagruppen – men inte Överjärva

Bergshamrapartiet lämnar Överjärvagruppen – men inte Överjärva

 

För över två år sedan beslutade kommunstyrelsen att riva ladugården på Överjärva gård och ersätta den med de två Rödingarna som tillfälligt står uppställda vid Ulriksdals golfbana. Många tyckte det var ett bra beslut, men det tyckte inte jag. Jag skrev ett långt inlägg på Facebook och väckte en enkel fråga i kommunfullmäktige.

Pehr Granfalk kontaktade mig då och föreslog att vi i utbyte mot att stödja deras budget skulle få ett uppdrag om att bevara och utveckla Överjärva gård. Det blev början på en lång resa där vi nu efter två är tillbaka på utgångspunkten. Det finns ingen vilja att bevara Överjärva gård som en kulturhistorisk miljö. Istället vill man riva (de använder ordet ersätta) ladugården och där bygga en funktionell byggnad för konferensverksamhet. Vi är medvetna om att ladugården är i dåligt skick och det har inte blivit bättre av att den fått stå i ytterligare två år utan skydd trots att vi protesterat och krävt åtgärder. Det är kanske för sent att renovera den, men man kan göra en rekonstruktion där man återanvänder de delar som är bra. Så som man alltid har gjort med träbyggnader. Det kommer antagligen att kosta en del, men hur mycket har projektledaren inte fått fram, trots att han haft lång tid på sig. Det är svårt att ta beslut utan underlag.

Vi kommer att arbeta vidare för att Överjärva gård ska bli den fantastiska miljö den har förutsättningar att bli. Med sitt läge kommer gården att bli en tillgång för Solnabor och andra. I närområdet byggs tusentals bostäder och ännu fler arbetsplatser, så det finns ett växande underlag. Naturskolan och Kulturlandskaparna har redan en uppskattad verksamhet.

Och Överjärva gård med sin agrara miljö kompletteras med en järnvägshistorisk miljö där Rödingarna blir de första pusselbitarna. Sen hoppas vi att Tomteboda station som ligger nerpackad i ett förråd i Västra skogen skall kunna återuppbyggas i närheten. Mellan lantbruket och järnvägen är en lämplig plats för att återskapa de järnvägsanställdas koloniområde som härom året försvann vid Tomteboda. Men nu blir det istället kolonilotter för boende i närområdet.

Det finns mycket mer att skriva om Överjärva, men här kan ni läsa det blogginlägg som blev starten för vårt engagemang:

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.