Alltid i opposition?

Alltid i opposition?

Efter måndagens kommunfullmäktigesammanträde blir det allt mer tydligt att bergshamrapartiet utgör ett av Solnas två enda egentliga oppositionspartier, där sverigedemokraterna utgör det andra. Alliansen agerar sammanhållet som ett parti. De rödgröna agerar i princip på motsvarande vis och lägger hellre ner sina röster än söker konfrontation med Pehr Granfalks allians. Socialdemokraternas ledare Arne Öberg förhandlar bort sin egen budget hellre än att försöka driva Solna i socialdemokratisk riktning, något som borde ligga i hans intresse att göra. Istället släpper han igenom en modifierad alliansbudget. Det är väl överflödigt att skriva att BEP inte blir insläppt i några som helst förhandlingar.

De sju etablerade partiernas extremt njugga inställning till de två nya partierna är på många sätt häpnadsväckande. Från alliansens håll brukar höras saker som att ”bryta utanförskap” och från de rödgrönas håll att ”alla ska med”. Kanske särskilt de rödgröna partierna brukar ju berömma sig själva med att ha en väldigt inkluderande syn på politik och demokrati. Men när det kommer till kritan, när det verkligen gäller, så visar sig dessa ord vara just ord och inget mer. De rödgröna förhandlar med alliansen (vilken verkar bestå av Pehr Granfalk och Torsten Svenonius) utan att släppa in BEP och SD, eller avstår från att rösta överhuvudtaget. Är rädslan att hamna på samma sida som SD större än viljan att kanske få igenom delar av sin politik?

 

Upp över denna politiska lervälling lyfter sig bergshamrapartiet och sverigedemokraterna som den enda verkliga oppositionen. Det är BEP och SD som ifrågasätter alliansen och kräver svar. Högst motvilligt måste erkännas att sverigedemokraternas Nils Jungenäs med bravur lyckas axla rollen som ettrig, påläst och driven opppositionspolitiker.

Och det är antagligen där som BEP får finna sig i att vara ett bra tag framöver. Som rent opppositionsparti utan möjlighet att ens få vara med i diskussionerna de andra partierna emellan. I dagens DN står att Solna lyckas med det som Sverige misslyckas med.

http://www.dn.se/sthlm/solna-lyckas-dar-sverige-misslyckas/

Efter BEP:s näsknäpp gentemot alliansen som ledde till socialdemokratisk budget har nu Arne Öberg förhandlat bort sin egen budget och släppt igenom en modifierad alliansbudget med argumentet att det är att ta ansvar. Blockpolitiken i Solna har därigenom fått sig en ordentlig törn och förhandlingar mellan Granfalk och Öberg är nu ett faktum. Det är inte orealistiskt att tänka sig att det aldrig igen under denna mandatperiod kommer att inträffa att alliansens förslag blir nedröstat. De måste förankra sina förslag i fullmäktige och nu har Arne Öberg visat sig vara högst villig att medverka i detta. Antingen genom att de rödgröna (som verkar styras som ett parti av Arne Öberg) röstar för alliansens förslag eller lägger ner sina röster. BEP:s agerande den 25 november kan därför sägas ha varit avgörande för att luckra upp blockpolitiken i Solna!

I denna nya politiska verklighet kan vi nu hoppas på ett par saker. Dels att Arne är så tuff i sina förhandlingar med Pehr och Torsten att han verkligen lyckas driva igenom lite av sin politik i utbyte mot att ge P+T majoritet för sina förslag. Dels att de rödgröna vågar stå upp för sin politik genom att driva en ordentlig oppposition gentemot alliansen. Och dels att de rödgröna vågar rösta för sina egna förslag även om de skulle hamna på samma sida som de så förhatliga BEP och SD.

Av Solnas kommunpolitiker har jag (nästan) slutat att hoppas på ersättarplatser eller insynsposter i nämnderna. Eller att de skulle prata med oss för att förankra sin politik innan omröstning. I dom frågorna vänder jag mig istället till jultomten, som trots att han inte finns lyckas leverera glada överraskningar åtminstone en gång om året. Till skillnad från Solnas kommunpolitiker som högst påtagligt existerar i sinnevärlden men där leveranserna inte verkar komma fram.

I övrigt hoppas jag att alla Solnas politiker äter ordentligt med pepparkakor i jul så att dom blir riktigt snälla inför nästa år!

 

4 svar

 1. Claes skriver:

  En länk till Björn Afzelius av en sverigedemokrat? Du fortsätter onekligen att bryta upp invanda föreställningar Nils. Hur ska man hantera dig, frågar sig säkert nu många solnapolitiker och politikintresserade. Själv tycker jag att det är kul att du hittat hit, hoppas fler Solnapolitiker gör det. Tänk om vi kunde få många och intressanta samtal på denna blogg!

 2. Infödd Solna skriver:

  Bra att Bergshamrapartiet fick ett mandat i kommunfullmäktige även om alliansen håller ihop!
  Önskar er lycka till i Solna Stadshus under nästa år!
  Vet många som röstade på er och följer er arbete med stort intresse!
  God Jul och Gott Nytt År!

 3. En som följer Bergshamrapartiet med stort intresse skriver:

  Ni har gjort ett jätte bra jobb under det gångna året! Hoppas ni forsätter på den inslagna vägen även nästa år! Det behövs en motvikt till alliansen. Det har fått härja alldeles för länge
  i Solna Stad. Märks att många Solnabor är trötta på det! Friends arenas kostnader är ett
  exempel på detta! Att de vill bygga innanför strandskyddat område vid Råstasjön är ett
  annan exempel. Det fick WWF att reagera dels genom att utse Råstasjön till en Pärla 2013
  och dels till att utse Henrik Persson till en Miljöhjälte . Ingenting av det bryr sig alliansen om!
  Har inte sett att Solna stad har gratulerat i Mitt i.
  Roligt att kungen delade ut priset och även gratulerade!
  Gott Nytt År till alla i Bergshamrapartiet!ä

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.